כפר כורזים נמצא על רמת בזלת במזרח הגליל. הרמה הבזלתית,שנקראת רמת כורזים,מפרידה בין עמק הירדן,השבר הסורי אפרקאי,לארץ כינרות קרי אגן הכנרת וסביבתה. הרמה נוצרה בתקופת הפליסטוקן,לפני 2.58 מליון שנה,והיא תוצאה של התרוממות טקטונית של השבר הסורי אפרקאי. כשנוצרה רמת כורזים היא חסמה את הירדן בדרכו לכינרת. כתוצאה מחסימה זו נוצרה ימת החולה. לימים,חתר הירדן בהדום רמת כורזים,ועזרו לו כמה נחלי אכזב,כמו נחל כורזים,והחסימה לכיוון הכינרת נפתחה,הירדן שב להזין את הכינרת וגם את ימת החולה עד שיושבה במעשה נמהר של האדם.
כורזים יושבה לראשונה במאה ה – 1 לפנה"ס ישוב שנמשך ברצף עד למאה ה – 8 לספירה. כורזים נזכרת בתלמוד ובברית החדשה כמה פעמים ואחד מהממצאים החשובים בה הוא בית הכנסת של כורזים,שהוקם בתחילת המאה ה – 1 לספירה והוא אחד מבתי הכנסת הראשונים במרחב ארץ ישראל. בשונה מבתי כנסת אחרים,בצפון הארץ,בית הכנסת בכורזים בנוי כולו מאבני בזלת והוא יחודי ומיוחד בכך. בית הכנסת היה מרכזה של העיר ועמד על תילו עד למאה ה- 7 לספירה.
בניית בית הכנסת מאבני בזלת דורש ידע ואומנות סיתות מדויקים ביותר. בשל קשיותה של האבן אין מקום לטעויות ולא ניתן לתקן טעות,ויחודו של בית הכנסת נובע מרמת הסיטוט באבן שיש בו שאין לה שנייה במבני כנסות בישראל. בית הכנסת זוהה,לראשונה, ב – 1869 על ידי צ’ארלס וילסון. פתחו פונה דרומה,אל עבר ירושלים,ובין סיטוטי האבן והעיטורים שבו נמצא מדוזה מהפנתיאון היווני,דבר שהיה מקובל בראשית הקמתם של בתי כנסת בצפון ישראל.
בין 1980 ל 1984 ערכה רשות העתיקות חפירה נרחבת באתר ובו שוחזר בית הכנסת גתות מבני מגורים ועוד. לאחר החפירה הוכשר האתר לשימוש הציבור כגן לאומי. גם לאחר פתיחת הגן הלאומי ב – 2019 וגם במהלך קורונה 2020 נחפרה גת באתר גת שפתוחה לציבור כבר היום.
בשישי האחרון,לאחר ביקור בתל חצור,עצרנו לביקור שטוף גשם בכורזים והתמונות: הן כאן לפניכם:
מנחם.