מקור השם עכו אינו ידוע. בתנ"כ עכו נזכרת רק פעם אחת,בספר שופטים,וראשית התעוד ההסטורי שלה מגיע מתעודות מצריות שונות. עד לסוף התקופה הרומית העיר,עכו,נמצאת די רחוק מנמל עכו המוכר היום ממזרח לעיר במה שמכונה תל נפוליאון. העיר הרומית לא היתה מהחשובות בעירי פרובינקיה פלסטינה.
קודם לרומאים ישבו בתל עכו תושבים של האימפריה ההלניסטית,הממצא הארכיאולוגי מצביע על יישוב,בתל עכו,מתקופת בית תלמי.
במכתבי אל-עמרנה,בני המאה ה- 14 לפנה"ס,מוזכרת עכו כעיר נמל. תיעוד היסטורי מזכיר שליטה של הפיניקים בנמל עכו ובתקופת הברזל,ישנו תיעוד,של כיבוש והתישבות בעכו של השרדנה – עם מגויי הים שממצאים של פרופ’ אדם זרטל (ז"ל) מצביעים של התישבות של השרדנה גם בדרום הכרמל ועל קשר בינם לבין יושבי סרדיניה הקדומים.
התעוד הארכאולוגי מגיע לימי ראשית עכו בתקופת הברונזה המאוחרת,ברם:בסוף התקופה הזו ננטשת העיר לכאלף שנה ומתחילה להיות מוזכרת שוב בתקופת הברזל,כאמור לעיל.
תחילת פריחתה של עכו,ונמל עכו – כפי שמוכר לנו כיום,היא בתקופה המוסלמית עם כבוש הארץ ב- 638 לספירה. המוסלמים,הופכים את עכו לעיר נמל מהחשובות בערי הנמל של האימפריה האיסלמית.
עיר הנמל המוסלמית מחליפה כמה ידיים במהלך המאות ה – 8 ועד למאה ה – 11 בין האיסלם,הממלוקים והצלבנים. עיקר המצאי הארכאולוגי/הסטורי העכו העתיקה,כפי שמוכרת לנו כיום,הוא מהתקופה הזו.
בחשיבה ההסטורית של מדינת ישראל עיקר חשיבותה של עכו היא מהתקופה הצלבנית,וגם הממצאים הארכיאולוגים המרשימים ביותר בעכו העתיקה,הם מתקופה זו,ברם: שיאה של העיר עכו ושיא פריחתה כנמל מסחרי בים התיכון במקומה המוכר לנו כיום,הוא דווקא בתקופת האיסלם הקדומה,קודם לכיבוש הממלוכי והצלבני.
עכו היא עיר מעורבת המנוהלת על ידי עיריה אחת המשותפת לעיר כולה,אין הפרדה מוניציפאלית כמו בנצרת.
נפלה בידי ההזדמנות לבקר בעכו העתיקה בליל שישי האחרון,והינה כמה תמונות שאספתי בעיר המוסלמית המפוארת – הזו.