שקיעה באפולוניה.
במהלך התקופה הפניקית,מתרחבת השפעתה של צידון וערי נמל,פיניקיות,מוקומות לחופה של ארץ ישראל. ארסוף,היא אחת מאותן ערי השפעה של צידון. ארסוף נקראת על שמו של האל רשף אל הסער והמלחמה הפיניקי. נמל ארסוף עוסק בסחר עם הים האיגאי וביצור,ויצוא,של צבע הארגמן.
בתקופה ההלניסטית מתרחבת העיר ארסוף והיא משמשת נמל עגינה במסע האוניות בין יפו לדור. השלטון ההלניסטי משנה את שמה,השמי,של ארסוף לשם הלניסטי:אפולוניה,על שם אפולו האל היווני המקביל בחשיבותו לרשף הפיניקי.
בתקופה הרומית מתרחבת וגדלה אפולוניה והיא הופכת לעיר הגדולה בשרון. ב- 113 לספירה נפגעת אפולוניה קשה ברעידת אדמה,אך הממשל הרומי משקם אותה ובמסגרת השיקום הזה מוקם נמל ימי שמשמש ליצוא מאפולוניה לרומא ולצפון אפריקה.
בתקופה הביזנטית אפולוניה גדלה ומתרחבת.שמה משונה מאפולוניה לסוזוסה. בעיר מוקמת כנסיה גדולה ואוכלוסיתה מונה רוב נוצרי ומיעוט שומרוני.
ב – 640 נכבשת אפולוניה על ידי המוסלמים,שמקימים בה חומה בצורה גדולת מימדים. השלטון המוסלמי מצמצם את מרחב העיר וגם מקטין את הנמל שבה. ב – 1101 נכבשת אפולוניה על ידי הצלבנים שאוחזים בעיר עד לתבוסתם הקרב חיטים. לאחר השלטון הצלבני ננטשת העיר לעד.
ביום האחרון של אוגוסט איפשרה רשות הטבע והגנים לשהות בגן הלאומי אפולוניה עד לשעות הלילה ולצפות את השקיעה על העיר – נצלנו את האפשרות הזו לבקר באפולוניה ולהינות משעתיו האחרונות של חודש אוגוסט 2020.
מנחם