שבע טחנות.

  • מחבר:

בשוליה הצפון מערביים של רמת גן המודרנית שכן הכפר הערבי ג’ריסה,למרגלות תל גריסה המכונה היום,בטעות,תל נפוליון.

בשלהי התקופה העות'מאנית משמש נהר הירקון למספר תחנות קמח. חלקן ממוקמות מזרחית לכפר הבפסטיסטים צפונית לפתח תקווה,וחלקן,במורד הירקון בתל ג’ריסה.

טחנות הקמח של תל גריסה מכילות שני מבנים באחד פעלו אחד עשר אבני רחיים ובשנייה שבע אבני רחיים. התחנה ובה שבעת אבני הרחיים נתנה למקום את שמו העברי והיא הייתה זו שפעלה לאורך כל תקופת קיומו של אתר הטחינה.

בתחילת המאה ה-19 הוקמו באתר עוד תחנות קמח,שרובן לא שרדו,ובשוליהן הוקמה מעגנה לסירות ובית קפה. חקלאי המקום הגיעו לאתר,לרוב בסירות,ושהו בו למשך כמה ימים עד שהטחנות סיימו לטחון את התבואה שהביאו. משזה הסתיים הסתלקו מהמקום.

בלילה שבין ה-20 ל-21 בדצמבר 1917 צלחה חטיבה 155 הסקוטית,חלק מהדיוויזיה ה-52 של צבא בריטניה את הירקון באתא שבע טחנות. החטיבה כבשה את המוצב הטורקי שהיה בח’ירבת הדרה,הלא היא רמת החייל של היום,וקבעה את החזקתה של הגדה הצפונית של הירקון בידי המנדט הבריטי.

בשנות ה-20 של המאה העשרים נקנו הטחנות,באתר שבע תחנות,על ידי יהודים ברם ב 1936 הפסיקו טחנות הקמח את פעילותן עקב תחרות עם טחנות הקמח במעלה הירקון והפעלתן הפכה ללא כדאית כלכלית. מאז 1936 ועד היום הטחנות עומדות בשיממונם וללא שימוש.

בין השנים 2000 ל-2001 שוחזר אתר שבע תחנות על ידי עירית רמת גן,עירית תל אביב,רשות הטבע והגנים ופרק יהושוע.

אתר שבע תחנות,כיום,הוא חלק מפרק יהושוע ומשמש כבית גידול ללהקות תנים ששרדו בגוש דן. אוכלוסיית התנים בפרק מנותרת על ידי רשות הטבע והגנים ועירית רמת גן על מנת לשמור על איזון אקולוגי וגם על מנת לשמור את בריאות התנים והציבור.

בשבת בבוקר ביקרנו בשבע טחנות והתמונות,כאן לפניכם.

לגלרית התמונות.

מנחם.