יש הקושרים את הסתיו בסוג של עגמומיות. הימים מתקצרים,הטמפרטורות צונחות ומידי פעם ופעם אירועי גשם פוקדים אותנו. בחלק מהטבע הסתיו מנוצל להתכוננות לעונת החורף ולאביב ובו חידוש הנעורים,הדבר בולט במיוחד בעצים הנשירים,שמשילים עלוותם כיאלו עירומים מכסוי מתכוננים לחורף הקרב.
בעולם הצמחים המצב קצת שונה ואחדים מהם מוצאים את עונת הסתיו,והגשם הראשון,על מנת להבציע מלוא יופים,כאלה הם החלמונית,הסיתוונית והכרכום,אך לא רק,שאחריהם עקבנו בסתיו הנוכחי.
חלמונית גדולה.
מהראשונות להבציע עת סתיו,מתחילה לפרוח בין אוקטובר לדצמבר.החלמונית הגדולה נפוצה מאוד בטורקיה ואילו ארץ ישראל היא המקום הדרומי ביותר בו היא גדלה. החלמונית גדלה בריכוזי מרבדים בחרמון,בגולן,בגליל,גלבוע,הרי שמורון הרי יהודה והנגב הצפוני מקום הופעתה הדרומי ביותר. החלמונית הגדולה,בארץ ישראל,בוחרת לעצמה בית גידול מסויים ומוגדר מאוד:בגולן היא גדלה בנקודות החיבור בין הבזלת לקירטון,בגליל העליון היא גדלה במיפנים דרומיים תלולים ובקרקע דלה,ואילו בנגב היא גדלה בסדקי סלע במסלעות של הנגב. החלמונית הגדולה שגדלה בצפון הארץ בוחרת את בתי הגידול הדלים יותר בגשמים ואילו בנגב את נקבי הסלע המהווים מאגרי מים רבים,יחסית,לאזורם. ככל שבית הגידול של החלמונית הגדולה נמצא ברום גבוהה יותר כך תקדים לפרוח,למשל,בהר מירון תקדים החלמונית הגדולה לפרוח בחודש אוקטובר ובבנחל דישון,הנמוך יותר,תתחיל לפרוח בנובמבר וכך הלאה בהתאם לרום בית הגידול. בין בתי הגידול של החלמונית ניתן להבחין בשינויי גוון של עלי הכותרת,מכתום בוהק לחלמוניות הגדולות בבית הגידול שברמת הגולן,לצהוב כהה לאלה שבהר המירון.
את החלמונית הגדולה פקדנו בבית הגידול שברכס חזקה רמת הגולן,ומעט מאוחר יותר בבית הגידול שבהר המירון.
והתמונות של החלמונית הגדולה משני בתי הגידול,הן כאן לפניכם:
גלרית תמונות חלמונית גדולה – רכס חזקה.
גלרית תמונות חלמונית גדולה – הר מירון.
הסתוונית.
ממרחב ארץ ישראל פורחים כאחד עשר מינים של הסתוונית,חלקם נדירים למדי ופורחים ברכס בשנית המהווה את התפוצה הדרומית ביותר של סתוונית התשבץ דרך הסתוונית הבכירה שגדלה בבתה של יער אלונים כמו זו של הר המירון.
סתוונית התשבץ.
פורחת בין אוקטובר לנובמבר ומן הקרקע יוצא ישר הפרח ללא גבעול. עיקר תפוצתה של סתוונית התשבץ הוא באזור תורקיה ואילו המופע הדרומי ביותר שלה נמצא ברכס בשנית שברמת הגולן.סתוונית התשבץ גדלה מפקעת,בצל. בימי החורף והאביב צוברת הפקעת מזון ובסתיו צומחים ממנה שורשים כלפי מטה וגביע עלים מעל לפני הקרקע. שורשי הפקעת מאפשרים לסתוונית למקם עצמה בנוחות בקרקע,ומשצמח גביע העלים הוא מכלה את כל האצור בפקעת ממנה יצא ומיצר תחתיו פקעת חדשה שלה ניצת שורשים משלה ששוב מתמלאת בחורף ובאביב ובסתיו הבא יפרח ממנה גביע העלים ששוב ימקם עצמו,בקרבת מקום,היכן שהכי נוח לו מבחינת התזונה ימצה את הפקעת,וחוזר חלילה.
את סתוונית התשבץ ביקרנו במופעה הדרומי ביותר שלה ברכס חזקה שברמת הגולן,והתמונות:הן כאן לפניכם:
לגלרית התמונות סתוונית התשבץ – רכס חזקה.
סתוונית בכירה.
גם הסתונית הבכירה היא צמח המבוסס על פקעת שצוברת מזון בחורף ובאביב ובסתיו מצמיחה גבעול דקיק ובראשו גביע עלים דקיקים. הסתוונית הכירה גדלה בסבך החורש ורק בחורש המכיל עצי אלון מסוג אלון מצוי ואלון תולע. משבקעה הסתוונית מהפקעת שלה היא ממצה אותה ולקראת סוף פריחתה מצמיחה תחתיה פקעת חדשה אשר צוברת,בחורף ובאביב,את המזון הדרוש לצמח שישוב ויפרח ממנה בסתיו הבא.
הסתוונית הבכירה צומת בהרי הגליל בכלל ובעיקר בהר המירון בחורש האלון שבו. כשביקרנו את סתוונית הבכירה בהר המירון רבות ממנה ניצפו בסבך עצי האלון שבמירון ונזכרתי באמירה:"עצים מתים זקופים”. העצים,אכן מתים זקופים אבל סתוונית הבכירה לא. הגבעול שלה נוטה על צידו,לא תמיד דווקא לצד המידרון,נשכב על הקרקע וכמל,כשליד הצמח הקמל ניתן לראות כאלה שאך לא מזמן צמחו וצצדו מהקרקע או וגם כאלה,זקופים מלוא יופים,שכבר צמחו לא מזמן ועסוקים בכלוי מאגר המזון שלהם.
כאמור,את הסתוונית הבכירה ביקרנו בבית הגידול שלה בשביל סובב הר המירון,והתמונות:הן כאן לפניכם:
לגלרית התמונות סתוונית בכירה – הר מירון
כרכום.
בישראל כתשעה מינים של כרכום. המין כרכום צהבהב אנדמי לישראל וסוריה בלבד,והוא גדל בקרקעות לחים שדי במעט לחות,בקרקע,על מנת שמרבד של כרכומים צהבהבים יפרחו. הכרכום הצהבהב פורח בין אוקטובר לדצמבר ויופיע בגליל ובגולן בלבד.לכרכום הצהבהב בצל שממנו עולה גבעול דק ונמוך קומה שבראשו עלי הגביע הלבנים ובמרכזו האבקנים הצהבהבים – המקנים למין הזה את שמו.
מערבית לקיבוץ סאסא בחלקו המזרחי של עמק סאסא הקרסטי נמצאת מערת פער. זו מערה שמי הגשמים מנוקזים אליה ונבלעים בתוכה אל מעבה האדמה. סביב מערת הפער חורש עצי עוזרר אדום ומסביב לאתר מטע תפוחי עץ עשיר בפרי אדום נקוד ובשרני.
בפתח אתר מערת הפער שלט המסביר על תופעת המערה ואופן פעילותה,השלט נטוע בערוגה בוצית וכשהרמנו את עיננו מהשלט ניגלה לפנינו מרבד קסום של כרכום צהבהב.
התמונות של הכרכום הצהבהב ממערת פער,הן כאן לפניכם: