בחלקו הצפוני של אזור התעשיה של אור עקיבא נמצא אתר המתוארך לתקופה הרומית ביזנטית. באתר התקיימה פעילות של חציבה,ככל הנראה פעלה בו מחצבה לאבן החול לצרכי בנייה.
בינות לאתרי החציבה נמצא מבנה קולומבריום. קולומבריום הוא מבנה החצוב בסלע ושימש,בתקופה הרומית, כמבנה קבורה כשבגומחותיו הושמו כדים ובהם אפר אדם. הקולומבריום של חורבת מלח לא נחקר מעולם ברם מחקר של מבני קולומבריום,השכיחים בשפלת יהודה,לא מצא ראיות לשימוש לפולחן וקבורה. ישנה סברה שהקולומבריום שימש כבית גידול ליונים אך המחקר המדעי לא מצא סימוכין גם לכך.
האתר מוזנח ולא הוכרז מעולם כשמורת טבע ומשכך,למרות שנמצא בגבולות של מספר רשויות מקומיות,עתידו לוט בערפל ואם לא יוכרז כשמורת טבע יבוא היום ויעלם תחת ערימות בטון ומגדלי מגורים.
באתר גדלה צמחיה האופינית לעונות השנה בכלל ולסתיו בפרט ובביקור שלנו שם התמקדנו בשתיים:סיתוונית היורה והנרקיס הסתווי.
סיתוונית היורה.
כשמה,סיתוונית היורה,היא גיאופיט שפורח עם בוא הסתיו בחודשים אוקטובר עד ספטמבר. סיתוונית היורה היא צמח רעיל המכיל קולכיצין חומר המשבש חלוקה תקינה של תאים ומשמש ברפואה לטיפול במחלות ראומטיות ומחלות עורקים.
השם סיתוונית מופיע בתלמוד ומתייחס לפירות המבשילים מאוחר. לשם העברי של הסתוונית אין קשר למילה התלמודית והוא תרגום לעברית של שמו של אחד ממיני הצמח השכיח באירופה. גם שמו של החומר הרעיל שבסיתוונית,הקולכיצין,הוא נגזרת משמו של אחד ממיני הסיתוונית השכיחה באירופה.
בארץ כאחד עשר מינים של סיתוונית ובעולם ידועים 65 מינים של הצמח.
נרקיס סתווי.
גיאופיט ממשפחת הנרקיסים המתחיל את פריחתו בתחילת הסתיו,עוד לפני היורה,וממשיך לפרוח מיד אחרי הגשם הראשון – היורה.
הפרח נוצר חבוי בתוך הבצל שלו מיד בסיום עונת הפריחה. הפרח החבוי נשאר בבצל עד לתחילת עונת הסתיו הבאה או אז הוא פורץ ופורח,לעיתים קרובות עם בוא היורה. לאחר הפריחה נוצרים,סביב לפרח,עלים ירוקים שקמלים עוד בעונת הסתיו,וכאמור:הפרח הבא נוצר בבצל ונחבא בו עד לסתיו הבא.
הנרקיס הסתווי הוא צמח נדיר בארץ וגדל רק בגבעות הכורכר של חוף הכרמל.
והתמונות מביקורנו בחירבת מלח – ובתקווה שהמקום יוכרז כשמורת טבע בכלל וכשמורת נרקיס הסתווי היחודו לו בפרט – הן כאן לפניכם:
מנחם.